Witam.
Mam problem z pewnymi zadaniami, prosiłbym o pomoc w ich rozwiązaniu.
1. \(\displaystyle{ y=\arctan \left( \ctg \frac{25}{4 }\pi \right) + \arccot \left( \ctg \left( - \frac{28}{3 }\pi \right) \right)}\)
2. \(\displaystyle{ y=\arccos \left( -\sin \frac{29}{4} \pi \right) + \arcsin \left( \sin \left( - \frac{28}{6} \pi \right) \right)}\)
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 5 gru 2013, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 22:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skalowanie nawiasów. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skalowanie nawiasów. Temat umieszczony w złym dziale.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Oblicz wartość wyrażenia
W pierwszym skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \arctg(\tg\alpha)=\alpha}\). To jak teraz z cotangensa zrobić tangens przy użyciu wzorów redukcyjnych ?