Zbiorem wartosci funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) jest przedział: ?
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=f(x) , x \in \RR}\)
prosze o pomoc, podpowiedzi itp:)
Jaki jest zbiór wartosci?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Jaki jest zbiór wartosci?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 21:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jaki jest zbiór wartosci?
no to tak jak Ci napisałem w tamtym temacie, narysuj obie funkcje na jednym wykresie i zobacz, gdzie się przetną. Zobacz, jaką wartość w tych punktach przyjmują i tu napisz
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Jaki jest zbiór wartosci?
Ze wzoru redukcyjnego i wzoru na sumę kosinusów mamy: \(\displaystyle{ f(x)=\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)+\cos x=2\cos\frac{\pi}{4}\cos\left(\frac{\pi}{4}-x\right)=\sqrt{2}\cos\left(\frac{\pi}{4}-x\right)}\).
Skorzystaj teraz ze zbioru wartości funkcji kosinus.
Skorzystaj teraz ze zbioru wartości funkcji kosinus.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Jaki jest zbiór wartosci?
aaaa
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) przed \(\displaystyle{ \cos}\) mowi ze "taki jest zbior" \(\displaystyle{ \left\langle - \sqrt{2} }; \sqrt{2} \right\rangle}\)
no tak dzieki
-- 5 gru 2013, o 21:52 --
poza tym przesuniecie nie ma wplywu na zbior wartosci tylko "wspolczynnik przed cos"
\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) przed \(\displaystyle{ \cos}\) mowi ze "taki jest zbior" \(\displaystyle{ \left\langle - \sqrt{2} }; \sqrt{2} \right\rangle}\)
no tak dzieki
-- 5 gru 2013, o 21:52 --
poza tym przesuniecie nie ma wplywu na zbior wartosci tylko "wspolczynnik przed cos"
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Błąd ortograficzny: poza tym.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Błąd ortograficzny: poza tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
Jaki jest zbiór wartosci?
czy ja gdzieś napisałem, że przesunięcie ma wpływ na zbiór wartości? kompletnie nie zrozumiałaś, o co mi chodziło. Wykres \(\displaystyle{ \cos x}\) i \(\displaystyle{ \sin x}\) przecinają się w punktach, które przyjmują wartości \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2} \ \vee \frac{\sqrt{2}}{2}}\) (jeśli nadal nie rozumiesz, to zauważ, że \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{4} = \cos \frac{\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \frac{5 \pi}{4} = \cos \frac{5 \pi}{4}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)) i jako, że sumujemy, to punktami skrajnymi zbioru wartości będą punkty 2 razy większe.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.