Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
Witam,
jak rozwiązać to równanie z podwojonym i potrojonym kątem:
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x-\cos 3x}\)
Nie wiem, tutaj nawet jak to podstawić
Pozdrawiam,
Damian
jak rozwiązać to równanie z podwojonym i potrojonym kątem:
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x-\cos 3x}\)
Nie wiem, tutaj nawet jak to podstawić
Pozdrawiam,
Damian
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 14:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
Wystarczą elementarne wzory i przekształcenia:
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x-\cos 2x\cos x+\sin 2x\sin x \\
\cos 2x\cos x-\sin 2x\sin x=\cos x-\sin 2x \\
\cos x(\cos 2x-1)=\sin 2x(\sin x-1) \\
-2\cos x\sin^2x=\sin 2x(\sin x-1) \\
-\sin 2x\sin x=\sin 2x(\sin x-1) \\
\sin 2x(2\sin x-1)=0}\)
Dalej chyba sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x-\cos 2x\cos x+\sin 2x\sin x \\
\cos 2x\cos x-\sin 2x\sin x=\cos x-\sin 2x \\
\cos x(\cos 2x-1)=\sin 2x(\sin x-1) \\
-2\cos x\sin^2x=\sin 2x(\sin x-1) \\
-\sin 2x\sin x=\sin 2x(\sin x-1) \\
\sin 2x(2\sin x-1)=0}\)
Dalej chyba sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
W pierwszym wierszu: kosinus sumy kątów: \(\displaystyle{ \cos(\alpha+\beta)=\cos\alpha\cos\beta-\sin\alpha\sin\beta}\) dla \(\displaystyle{ \alpha=2x, \beta=x}\).
W czwartym wierszu: kosinus podwojonego kąta \(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\cos^2\alpha-\sin^2\alpha}\) i jedynka trygonometryczna \(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\) dla \(\displaystyle{ \alpha=x}\) dają łącznie \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=(1-\sin^2x)-\sin^2x=1-2\sin^2x}\).
W czwartym wierszu: kosinus podwojonego kąta \(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\cos^2\alpha-\sin^2\alpha}\) i jedynka trygonometryczna \(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\) dla \(\displaystyle{ \alpha=x}\) dają łącznie \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=(1-\sin^2x)-\sin^2x=1-2\sin^2x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
Zapomniałem: po lewej stronie równania wzór na sinus podwojonego kąta \(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha=x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
OK, ogarniam, możesz sprawdzić wynik - wyszło mi \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Kąt potrojony i podwojony w równaniu - jak podstawić?
to jest ok, ale jeszcze będą inne rozwiązania
Musisz rozwiązać dwa równania: \(\displaystyle{ 2\sin x-1=0}\) oraz \(\displaystyle{ \sin2x=0}\)
Z pierwszego wychodzi \(\displaystyle{ \sin x=\frac12}\)
Przy rozwiązywaniu tego typu równań szkicuj sobie w układzie współrzędnych (najlepiej tak dla \(\displaystyle{ x\in \left\langle -2\pi;2\pi\right\rangle}\) abyś zauważał pewne prawidłowości) wykresy lewej i prawej strony równania. Wykresem lewej strony jest \(\displaystyle{ y=\sin x}\), a prawej funkcja stała \(\displaystyle{ y=\frac12}\)
Tam gdzie się przetną oba wykresy - jest rozwiązanie równania.
Podobną metodą rozwiązujesz drugie równanie
Jakby co to powinno wyjść
\(\displaystyle{ x=k\pi, \ \ x=\frac{\pi}2+k\pi, \ \ x=\frac{\pi}6+2k\pi, \ \ x=\frac{5\pi}6+2k\pi}\)
Musisz rozwiązać dwa równania: \(\displaystyle{ 2\sin x-1=0}\) oraz \(\displaystyle{ \sin2x=0}\)
Z pierwszego wychodzi \(\displaystyle{ \sin x=\frac12}\)
Przy rozwiązywaniu tego typu równań szkicuj sobie w układzie współrzędnych (najlepiej tak dla \(\displaystyle{ x\in \left\langle -2\pi;2\pi\right\rangle}\) abyś zauważał pewne prawidłowości) wykresy lewej i prawej strony równania. Wykresem lewej strony jest \(\displaystyle{ y=\sin x}\), a prawej funkcja stała \(\displaystyle{ y=\frac12}\)
Tam gdzie się przetną oba wykresy - jest rozwiązanie równania.
Podobną metodą rozwiązujesz drugie równanie
Jakby co to powinno wyjść
\(\displaystyle{ x=k\pi, \ \ x=\frac{\pi}2+k\pi, \ \ x=\frac{\pi}6+2k\pi, \ \ x=\frac{5\pi}6+2k\pi}\)