Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
Witam,
jak wykonać takie zadanie:
Oblicz \(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha + \frac{5}{4} \pi \right)}\), jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \pi , \frac{3}{4} \pi \right)}\)
W ogóle nie wiem jak się za to mogę wziąźć
Pozdriawiam i dzięki z góry,
Damian
jak wykonać takie zadanie:
Oblicz \(\displaystyle{ \sin \left( 2 \alpha + \frac{5}{4} \pi \right)}\), jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \pi , \frac{3}{4} \pi \right)}\)
W ogóle nie wiem jak się za to mogę wziąźć
Pozdriawiam i dzięki z góry,
Damian
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 14:15 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skalowanie nawiasów.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
Wyszło tak i nie wiem co z tym dalej zrobić: \(\displaystyle{ 2\sin x\cos x \cdot \cos \frac{5}{4} \pi + \left( 1-2\sin ^{2} x \right) \cdot \sin \frac{5}{4} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2013, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
No a ile wynoszą \(\displaystyle{ \sin x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x}\), jeśli \(\displaystyle{ \tg x = \frac{2}{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
Chodzi o to że \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } =\tg \alpha}\) ?
-- 7 gru 2013, o 11:58 --
aha, z powyższego i z jedynki obliczyłem że \(\displaystyle{ \sin x= \frac{2 \sqrt{13} }{13}}\) lub \(\displaystyle{ \sin x= -\frac{2 \sqrt{13} }{13}}\) Dobrze to obliczyłem?
-- 7 gru 2013, o 11:58 --
aha, z powyższego i z jedynki obliczyłem że \(\displaystyle{ \sin x= \frac{2 \sqrt{13} }{13}}\) lub \(\displaystyle{ \sin x= -\frac{2 \sqrt{13} }{13}}\) Dobrze to obliczyłem?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 14:22 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
Dobrze. Teraz znając przedział dla kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) określ, czy sinus powinien być dodatni,czy ujemny. Potem to samo z cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Obliczanie sinusa kiedy mamy dany tangens
Sinus i cosinus powinny być ujemne-- 8 gru 2013, o 19:56 --i właśnie co dalej?