równania tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

równania tryg.

Post autor: muller »

a) \(\displaystyle{ sin(\pi logx)+cos(\pi logx)=1}\) jak się do tego zabrać?
b) \(\displaystyle{ \frac{1-cos8x}{1+tgx}=0}\) czy tu wystarczy licznik do zera przyrównać? i tgx różny od 0 czy coś jeszcze?:>
c) \(\displaystyle{ 4(log_2cosx)^2+log_2(1+cos2x)=3}\)
d) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{(log_{0,5}sinx)^2}+(sinx)^{log_{0,5}sinx}=1}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

równania tryg.

Post autor: ariadna »

b)
Dziedzina tangensa+tg różny od -1.
I przyrównaj licznik do 0.
c)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=35118
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równania tryg.

Post autor: Lorek »

a)
\(\displaystyle{ \sin t+\cos t=\sqrt{2}\cos(\frac{\pi}{4}-t)}\)
t - dowolne wyrażenie
ODPOWIEDZ