\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{\left| \sin \frac{x}{2} \right| }{2\cos \frac{x}{2} }}\)
i ja to rozbiłam na 2 przypadki:
1) \(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 0+2k \pi ; 2 \pi +2k \pi \right\rangle}\)
2)\(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2} <0}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( -2 \pi +2k \pi ; 0+2k \pi \right)}\)
czyli
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{1}{2} \tg \frac{x}{2} , x \in \left\langle 0+2k \pi ; 2 \pi +2k \pi \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\frac{-1}{2} \tg \frac{x}{2} , x \in \left( -2 \pi +2k \pi ; 0+2k \pi \right)}\)
i jak dalej narysować?
problem z wykresem
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
problem z wykresem
Ostatnio zmieniony 1 gru 2013, o 22:24 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.