Cześć.
Od dawna nie korzystałem z analizy funkcji. Powracam do niej i robię poszczególne przykłady. Zastanawia mnie przykład podany niżej:
\(\displaystyle{ z(x,y)=\arcsin (\frac{x}{a}) + \arccos (\frac{y}{b}) \ ,gdzie \ a>0, \ b>0}\)
Autorzy równania podali rozwiązanie. Dziedzinę wyznaczają z warunku :
\(\displaystyle{ \left| \frac{x}{a}\right| \le 1 \
\left| \frac{y}{a}\right| \le 1}\)
Nie rozumiem dlaczego. Proszę o jakieś wyjaśnienie.
Dziedzina funkcji arccos i arcsin.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Dziedzina funkcji arccos i arcsin.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, o 13:00 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Dziedzina funkcji arccos i arcsin.
\(\displaystyle{ \left| w \right| <1 \Leftrightarrow -1<w< 1}\)
już widzisz?
już widzisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Dziedzina funkcji arccos i arcsin.
Warunek na dziedzinę arcusa to wartość bezwzględna ? Byłem przekonany że, argument z arcusa ma być wiekszy od zera.