czesc, moze mi ktos pomoc w kilku zadaniach bo niewiem jak je zrobic a nauczycielka daa nam je w drugiej klasie zamiast w 3
1 wiadomo, ze cos(alfa)=1/4 i cos(beta)=-1/4.oblicz sin(alfa+beta) i cos(alfa+beta)
2 wiadomo ze tg(alfa)=2 i tg(beta)=-1.oblicz tg(alfa+beta) oraz sin(alfa-beta)
3 oblicz tg(alfa) i tg(beta), wiedzac, ze tg(alfa+beta)=3 oraz tg(alfa)+tg(beta)=1,5
4 wiadomo, ze sin(alfa)=1/5.oblicz sin(alfa-30*) *-stopni
5 wykaz ze
a) sin(alfa)*cos(alfa)+sin(beta)*cos(beta)=sin(alfa+beta)*cos(alfa-beta)
b) sin(alfa)*sin(beta-gama)+sin(beta)*sin(gama-alfa)+sin(gama)*sin(alfa-beta)=0
6 wiadomo ze sin(alfa)=1/4.oblicz sin2(alfa),cos2(alfa) i tg2(alfa)
(6 zadań) Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątó
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
(6 zadań) Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątó
Tutaj znajdują sie wzory przydatne do rozwiazania tych zadań ...
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
(6 zadań) Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątó
Cóż.... nie ma znaczenia jaka to klasa... znam szkoły, gdzie program jest tak ułożony, że robi się w pierwszej klasie trygonometrię...
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
(6 zadań) Funkcje trygonometryczne sumy i róznicy kątó
Dobrze admin mówi. U nas będzie trygonometria w I klasie. Nie mogę się doczekać .
1) cos(alfa) = 1/4, czyli korzystając z jedynki:
sin^2(alfa)+cos^2(alfa) = 1
sin(alfa) = sqrt(1-cos^2(alfa))
sin(alfa) = sqrt(1-1/16)
sin(alfa) = sqrt(15/16)
sin(alfa) = sqrt(15)/4
sin(beta) = sqrt(1-cos^2(beta))
sin(beta) = sqrt(1-1/16)
sin(beta) = sqrt(15/16)
sin(beta) = sqrt(15)/4
I teraz liczymy:
sin(alfa+beta) = sin(alfa)*cos(beta) + cos(alfa)*sin(beta) = sqrt(15)/4 * (-1/4) + 1/4 * sqrt(15)/4 = -sqrt(15)/16 + sqrt(15)/16 = 0
Pozostałe liczy się na podobnej zasadzie, tzn korzystając z jedynki, a później już z konkretnych wzorów na sinus, cosinus czy tangens sumy czy różnicy. Dasz radę. Ja już ich po prostu nie pamiętam - dawno się nimi zajmowałem, zresztą jest jużgodzina, w czasie której może działać już tzw. pomroczność jasna i mogę pisać pierdoły, jak widać
1) cos(alfa) = 1/4, czyli korzystając z jedynki:
sin^2(alfa)+cos^2(alfa) = 1
sin(alfa) = sqrt(1-cos^2(alfa))
sin(alfa) = sqrt(1-1/16)
sin(alfa) = sqrt(15/16)
sin(alfa) = sqrt(15)/4
sin(beta) = sqrt(1-cos^2(beta))
sin(beta) = sqrt(1-1/16)
sin(beta) = sqrt(15/16)
sin(beta) = sqrt(15)/4
I teraz liczymy:
sin(alfa+beta) = sin(alfa)*cos(beta) + cos(alfa)*sin(beta) = sqrt(15)/4 * (-1/4) + 1/4 * sqrt(15)/4 = -sqrt(15)/16 + sqrt(15)/16 = 0
Pozostałe liczy się na podobnej zasadzie, tzn korzystając z jedynki, a później już z konkretnych wzorów na sinus, cosinus czy tangens sumy czy różnicy. Dasz radę. Ja już ich po prostu nie pamiętam - dawno się nimi zajmowałem, zresztą jest jużgodzina, w czasie której może działać już tzw. pomroczność jasna i mogę pisać pierdoły, jak widać