Wyznaczenie funkcji odwrotnej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznaczenie funkcji odwrotnej

Post autor: Scruffy »

Sprawdzić, dla jakich argumentów\(\displaystyle{ x}\) istnieje funkcja odwrotna do:
\(\displaystyle{ f(x)= 5 \ctg (\pi - 3x) -1}\)
oraz wyznaczyć \(\displaystyle{ f ^{-1}}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ x \in \left( 0 , \frac{\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ f^{-1} = \frac{\arctg x-\pi}{-3}}\)
Czy wykonałem to zadanie poprawnie? Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 10:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji (prawidłowo: \arctg lub \arctan). Por. punkt 2.7. instrukcji LaTeX-a. Skalowanie nawiasów.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznaczenie funkcji odwrotnej

Post autor: Kartezjusz »

Tak, tylko masz funkcję określoną na całym \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Musisz uwzglednić przypadki.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wyznaczenie funkcji odwrotnej

Post autor: norwimaj »

Scruffy pisze: Czy wykonałem to zadanie poprawnie?
Trudno jest poprawnie rozwiązać zadanie, które jest co najmniej niejasno sformułowane.

Przy tym sformułowaniu treści ja bym to rozwiązywał w ten sposób:

Pokażę, że dla żadnego argumentu \(\displaystyle{ x}\) nie istnieje funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ f}\). Weźmy bowiem dowolny argument \(\displaystyle{ x}\). Wówczas funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie jest różnowartościowa, gdyż \(\displaystyle{ f\left(\frac{\pi}6\right)=-1=f\left(\frac{\pi}2\right)}\). Zatem nie istnieje funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ f}\).

I oczywiście drugie polecenie w zadaniu jest niewykonalne. Jak mam wyznaczyć \(\displaystyle{ f^{-1}}\), skoro \(\displaystyle{ f^{-1}}\) nie istnieje?
ODPOWIEDZ