Oblicz arcusy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Oblicz arcusy

Post autor: Zuza1337 »

Oblicz:

\(\displaystyle{ \tg \left( \arcsin \left( - \frac{1}{3} \right) =}\)




Nie wiem, jak policzyc. Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 12:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Oblicz arcusy

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\sqrt{1-\sin^2 x}}}\)
Zuza1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2012, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

Oblicz arcusy

Post autor: Zuza1337 »

Po podstawieniu jak mam dalej liczyc?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Oblicz arcusy

Post autor: robertm19 »

arcsin to odwrotność sinusa.
ODPOWIEDZ