Wyznacz funkcję odwrotną do:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{5}{8} \tg x +6}\)
Za bardzo nie wiem jak tego dokonać, gdyż kiedy zamieniam \(\displaystyle{ \tg x}\) na \(\displaystyle{ \arc \tg y}\)
otrzymuje \(\displaystyle{ \frac{5}{8} y + 6 =y}\)
Proszę Was o pomoc.
Funkcja odwrotna
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Funkcja odwrotna
Funkcja odwrotna istnieje tylko dla \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{2} , \frac{ \pi }{2} \right)}\).
W odwrotnej zamieniasz miejscami \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Więc w odwrotnej \(\displaystyle{ y \in \left( - \frac{ \pi }{2} , \frac{ \pi }{2} \right)}\).
W odwrotnej zamieniasz miejscami \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). Więc w odwrotnej \(\displaystyle{ y \in \left( - \frac{ \pi }{2} , \frac{ \pi }{2} \right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Funkcja odwrotna
Ale \(\displaystyle{ \tg}\) jest okresowy i jest kawałkami rónowartościowa, czyli trzeba rozpatrzeć tę rónowartosciowość na każdym przedziale. \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}+ k \pi ; -\frac{pi}{2}+ k \pi )}\). Tu nie mampodanej dziedziny.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Funkcja odwrotna
Racja. Bez podanego przedziału nie znamy \(\displaystyle{ k}\). Mała literówka
\(\displaystyle{ \left( - \frac{\pi}{2}+ k \pi ; \frac{\pi}{2}+ k \pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( - \frac{\pi}{2}+ k \pi ; \frac{\pi}{2}+ k \pi \right)}\)