\(\displaystyle{ \cos x + 2\tg x \le 2 + \sin x}\)
Mam problemy z tym rownaniem dochodze do \(\displaystyle{ \cos x(\cos x-2)(\cos x-\sin x) \le 2}\) co po 1. wedlug wolframa jest zle, po 2. nie wiem nawet jak z tego jakos w miare sprawnie wyciagnac przedzialy : /. Jakis help?
Rozwiązać nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązać nierówność
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 19:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Rozwiązać nierówność
Oczywiście \(\displaystyle{ \cos x\neq0}\) czyli \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}\setminus\{\frac{\pi}{2}+k\pi\}}\).
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tan x \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos x + 2\frac{\sin x}{\cos x} \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x+2\sin x\le 2\sin x+\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x-\sin^2x\le0}\)
i za nic nie chce wyjść tak jak u Ciebie.
Teraz tylko wzór na cosinus podwojonego kąta i prościutka nierówność do rozwiązania (pamiętaj o dziedzinie).
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tan x \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos x + 2\frac{\sin x}{\cos x} \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x+2\sin x\le 2\sin x+\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x-\sin^2x\le0}\)
i za nic nie chce wyjść tak jak u Ciebie.
Teraz tylko wzór na cosinus podwojonego kąta i prościutka nierówność do rozwiązania (pamiętaj o dziedzinie).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 paź 2012, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązać nierówność
dlaczego \(\displaystyle{ \cos ^2x+2\sin x\le 2\sin x+\sin ^2x}\)? nie powinno byc ( zapewne popelniam jakis tragiczny blad ;s):
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^2x }{\cos x} + 2 \frac{\sin x }{\cos x} < \frac{2\sin x + \sin ^2x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^2x + 2 \sin x }{\cos x} < \frac{2\sin x + \sin ^2x}{\sin x}}\)
Liczylem tak, ze mnozylem przez \(\displaystyle{ \cos ^2x}\) i potem grupowalem.
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^2x }{\cos x} + 2 \frac{\sin x }{\cos x} < \frac{2\sin x + \sin ^2x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^2x + 2 \sin x }{\cos x} < \frac{2\sin x + \sin ^2x}{\sin x}}\)
Liczylem tak, ze mnozylem przez \(\displaystyle{ \cos ^2x}\) i potem grupowalem.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiązać nierówność
Co zrobiłeś między trzecią a czwartą linijką ?chris_f pisze:Oczywiście \(\displaystyle{ \cos x\neq0}\) czyli \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}\setminus\{\frac{\pi}{2}+k\pi\}}\).
\(\displaystyle{ \cos x + 2\tan x \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos x + 2\frac{\sin x}{\cos x} \le 2 + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x+2\sin x\le 2\sin x+\sin^2x}\)
\(\displaystyle{ \cos^2x-\sin^2x\le0}\)
i za nic nie chce wyjść tak jak u Ciebie.
Teraz tylko wzór na cosinus podwojonego kąta i prościutka nierówność do rozwiązania (pamiętaj o dziedzinie).
Pomnożyć stronami przez cosinusa do kwadratu, wszystko na lewą i pogrupować.