\(\displaystyle{ \sin \left( \arccot 5-\arccos \frac{1}{5} \right)}\)
ze wzoru na sinus różnicy mam:
\(\displaystyle{ \sin \left( \arccot 5-\arccos \frac{1}{5} \right) =\sin arc\ctg 5 \cdot \cos arc\cos \frac{1}{5}-\sin arc\cos \frac{1}{5} \cdot \cos arc\ctg 5= \sin arc\ctg 5 \cdot \frac{1}{5}-\sin arc\cos \frac{1}{5} \cdot \cos arc\ctg 5}\)
i co dalej... próbowałam jeszcze zamienić sinusa i cosinusa na ctg...
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2} \alpha }{\sin ^{2} \alpha } =\ctg ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \sqrt{ \frac{\ctg ^{2} \alpha }{1+\ctg ^{2} \alpha } }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{ \frac{1}{1+\ctg ^{2} \alpha } }}\)
proszę o pomoc
oblicz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
oblicz rownanie
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 23:26 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
oblicz rownanie
\(\displaystyle{ \sin \left(arc\ctg (5)\right) \cdot \frac{1}{5}-\sin \left(arc\cos \left(\frac{1}{5}\right)\right) \cdot \cos \left(arc\ctg (5)\right)= \\ \sin \left(\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \right)\right) \cdot \frac{1}{5}-\sin \left(\arcsin \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{5} \right)^2} \right) \right) \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}}\right)^2} \right) \right)\right)= \\ \frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \cdot \frac{1}{5}-\sqrt{1-\left(\frac{1}{5} \right)^2} \cdot \sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \right)^2}}\)
Ewentualnie możesz sobie to jeszcze uprościć.
Ewentualnie możesz sobie to jeszcze uprościć.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
oblicz rownanie
Nie rozumiem tej ostatniej części we wzorze dlaczego tam dales cosarccos5, a nie cosarcctg5Seth Briars pisze:\(\displaystyle{ \sin \left(arc\ctg (5)\right) \cdot \frac{1}{5}-\sin \left(arc\cos \left(\frac{1}{5}\right)\right) \cdot \cos \left(arc\ctg (5)\right)= \\ \sin \left(\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \right)\right) \cdot \frac{1}{5}-\sin \left(\arcsin \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{5} \right)^2} \right) \right) \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}}\right)^2} \right) \right)\right)= \\ \frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \cdot \frac{1}{5}-\sqrt{1-\left(\frac{1}{5} \right)^2} \cdot \sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}} \right)^2}}\)
Ewentualnie możesz sobie to jeszcze uprościć.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
oblicz rownanie
Chodzi Ci o to dlaczego zachodzi równość \(\displaystyle{ \cos \left(arc\ctg (5)\right)=\cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{1+5^2}}\right)^2} \right) \right)\right)}\) ?
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
oblicz rownanie
Dla \(\displaystyle{ x>0}\) zachodzą wzory
\(\displaystyle{ \arcctg(x)=\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}} \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \arcsin(x)=\arccos \left(\sqrt{1-x^2}\right)}\)
Najpierw wyrażasz \(\displaystyle{ \arccot}\) jako \(\displaystyle{ \arcsin}\), a później \(\displaystyle{ \arcsin}\) wyrażasz jako \(\displaystyle{ \arccos}\)
\(\displaystyle{ \arcctg(x)=\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{1+x^2}} \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \arcsin(x)=\arccos \left(\sqrt{1-x^2}\right)}\)
Najpierw wyrażasz \(\displaystyle{ \arccot}\) jako \(\displaystyle{ \arcsin}\), a później \(\displaystyle{ \arcsin}\) wyrażasz jako \(\displaystyle{ \arccos}\)