Rozwiąż rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Rozwiąż rownanie
\(\displaystyle{ \tg (\arcsin x)= \sqrt{1-x ^{2} }}\)
proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrać ;/
proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrać ;/
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 21:32 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż rownanie
Zdaje się, że można w ten sposób:
\(\displaystyle{ \tg (\arcsin x)= \sqrt{1-x ^{2} } \\ \arcsin x=\arctg \sqrt{1-x^{2}}}\)
Teraz definicja tangensa.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \tg (\arcsin x)= \sqrt{1-x ^{2} } \\ \arcsin x=\arctg \sqrt{1-x^{2}}}\)
Teraz definicja tangensa.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Rozwiąż rownanie
czy chodzi o to żeby zamienic arctgx na \(\displaystyle{ \frac{\arcsin x}{\arccos x}}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:31 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż rownanie
Nie.
\(\displaystyle{ \arcsin x}\) to jakiś kąt, którego sinus jest równy \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \arctg \sqrt{1-x^{2}}}\) to ten sam kąt, a jego tangens jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{1- x^{2}}}\)
Teraz jedynka trygonometryczna do wyznaczenia cosinusa i definicja tangensa.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \arcsin x}\) to jakiś kąt, którego sinus jest równy \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \arctg \sqrt{1-x^{2}}}\) to ten sam kąt, a jego tangens jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{1- x^{2}}}\)
Teraz jedynka trygonometryczna do wyznaczenia cosinusa i definicja tangensa.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Rozwiąż rownanie
czy powinnam dojść do tego:
\(\displaystyle{ \arctan \sqrt{1-x ^{2} } =\arcsin x}\)
\(\displaystyle{ \arctan \sqrt{1-x ^{2} } =\arcsin x}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż rownanie
Tak, to już mamy. Popatrz jeszcze raz:
wujomaro pisze: \(\displaystyle{ \arcsin x}\) to jakiś kąt, którego sinus jest równy \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ \arctg \sqrt{1-x^{2}}}\) to ten sam kąt, a jego tangens jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{1- x^{2}}}\)
Teraz jedynka trygonometryczna do wyznaczenia cosinusa i definicja tangensa.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Rozwiąż rownanie
\(\displaystyle{ \frac{\sin \arcsin x}{\cos arc\sin x}= \sqrt{1-x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \arcsin x}{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin x } } =\sqrt{1-x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sqrt{1-x ^{2}}} =\sqrt{1-x ^{2}}}\)
dobrze?
\(\displaystyle{ \frac{\sin \arcsin x}{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin x } } =\sqrt{1-x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sqrt{1-x ^{2}}} =\sqrt{1-x ^{2}}}\)
dobrze?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż rownanie
Dochodzimy do takiego równania:
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sqrt{1-x ^{2}}} =\sqrt{1-x ^{2}}}\)
Tak jest, teraz rozwiązujemy.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sqrt{1-x ^{2}}} =\sqrt{1-x ^{2}}}\)
Tak jest, teraz rozwiązujemy.
Pozdrawiam!