oblicz wartość wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

oblicz wartość wyrazenia

Post autor: geol13 »

\(\displaystyle{ \arcsin \frac{- \sqrt{2} }{2} +\arccos \frac{ \sqrt{3} }{2} +\arctan \left( \tg \frac{137 \pi }{6} +\arccot \left( - \sqrt{3} \right)}\)

największy problem z rozpisaniem wyrażenia z tangensem jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 21:31 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

oblicz wartość wyrazenia

Post autor: piasek101 »

z tangensem - wzór redukcyjny
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

oblicz wartość wyrazenia

Post autor: geol13 »

a możesz powiedzieć jaki?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

oblicz wartość wyrazenia

Post autor: piasek101 »

Taki na tangensa sumy \(\displaystyle{ (22\pi+\frac{5}{6}\pi)}\) co daje \(\displaystyle{ \frac{5}{6}\pi}\)
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

oblicz wartość wyrazenia

Post autor: geol13 »

dzięki!
ODPOWIEDZ