mam równanko
\(\displaystyle{ \cos\left( 7x- \frac{\pi}{12} \right) = 0}\)
bedzie tu jedna odp, licze to jak msc zerowe, czyli
\(\displaystyle{ \cos\left( 7x- \frac{\pi}{12} \right) = 0 + k\pi}\)
przenoszę, dzielę przez 7 i wychodzi mi
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{84}+\frac{k\pi}{7}}\)
w odp mam to samo z wyjątkiem tego, że jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\)
co jest nie tak ?
co z tym cosinusem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
co z tym cosinusem ?
\(\displaystyle{ \cos\left( 7x- \frac{\pi}{12} \right) = 0}\)
Miejscem zerowym cosinusa nie jest \(\displaystyle{ 0+k\pi}\), tylko \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+k\pi}\).
Poza tym źle to zapisujesz, nie możesz zapisać, że
\(\displaystyle{ \cos\left( 7x- \frac{\pi}{12} \right) = 0 + k\pi}\)
tylko
\(\displaystyle{ 7x- \frac{\pi}{12} = \frac{\pi}{2} + k\pi}\)
Miejscem zerowym cosinusa nie jest \(\displaystyle{ 0+k\pi}\), tylko \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+k\pi}\).
Poza tym źle to zapisujesz, nie możesz zapisać, że
\(\displaystyle{ \cos\left( 7x- \frac{\pi}{12} \right) = 0 + k\pi}\)
tylko
\(\displaystyle{ 7x- \frac{\pi}{12} = \frac{\pi}{2} + k\pi}\)