\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1-\cos\alpha}{1+\cos\alpha}} + \sqrt{\frac{1+\cos\alpha}{1-\cos\alpha}}}\)
gdy \(\displaystyle{ \alpha (\pi; \frac{2\pi}{3})}\)
uprość wyrażenie
nie wiem co zrobić proszę o pomoc!!
Może tak popracujesz nad zapisem (bo był niejednoznaczny)?
Funkcja trygonometryczna, uprość wyrażenie
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Funkcja trygonometryczna, uprość wyrażenie
Pierwsza czesc rozszerzasz licznik i mianownik o \(\displaystyle{ 1-cosx}\) a druga czesc o \(\displaystyle{ 1+cosx}\)
Musisz sobie odczytac w jakiej cwiartce lezy \(\displaystyle{ \alpha}\)
i bedziesz mial wszystko jasne
Musisz sobie odczytac w jakiej cwiartce lezy \(\displaystyle{ \alpha}\)
i bedziesz mial wszystko jasne