Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
raitoningu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: raitoningu »

Witam
Prosze o wskazowki w tym przykladzie
\(\displaystyle{ \sin x +\cos ^{2}x + 1 = 0}\)
Wychodzi mi z tego
\(\displaystyle{ 2 + \sin x - \sin ^{2}x = 0}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: kropka+ »

Dobrze. Teraz podstaw \(\displaystyle{ t=\sin x, \ \ t \in [0,1]}\) i rozwiąż równanie kwadratowe.
raitoningu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: raitoningu »

aaaa no tak delte...
3 dni bez matematyki i sie zapomina:) dzieki
ODPOWIEDZ