obliczyć równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

obliczyć równanie

Post autor: geol13 »

\(\displaystyle{ \arccos(\sin \frac{15 \pi }{7}}\)

ja doszłam do postaci ( nie wiem czy dobrze)
\(\displaystyle{ =\arccos(\sin \frac{ \pi }{7})}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:01 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

obliczyć równanie

Post autor: Mistrz »

Dobrze

Można się zastanowić, czy prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{7} = \cos\left( \frac{\pi}{2} - \frac{\pi}{7} \right)}\)
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

obliczyć równanie

Post autor: geol13 »

\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{14}}\)

dobrze wyszlo?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

obliczyć równanie

Post autor: cosinus90 »

Tak.
ODPOWIEDZ