Równanie z arctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

Równanie z arctg

Post autor: geol13 »

\(\displaystyle{ \arctan 3 ^{x} -\arctan 3 ^{-x} = \frac{ \pi }{6}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 00:49 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Równanie z arctg

Post autor: JakimPL »

Jest taka jedna tożsamość:

\(\displaystyle{ \arctan w - \arctan\frac{1}{w} =\arctan\frac{w^2 - 1}{2 w}}\)

Warto z niej skorzystać.
ODPOWIEDZ