nierównosć rozwiąż
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
nierównosć rozwiąż
\(\displaystyle{ \arcsin \lg x>0}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:00 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
nierównosć rozwiąż
\(\displaystyle{ \sin \arcsin \lg x>\sin 0}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:00 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
nierównosć rozwiąż
Uwaga na przypadki \(\displaystyle{ \arcsin \lg < \frac{\pi}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} \le \arcsin \lg < \pi}\) W drugim działaniu musisz znak zmienić na przeciwny, bo sinus jest tam malejący.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
nierównosć rozwiąż
W jednej rzeczy Kartezjusz ma rację: na coś trzeba uważać. Mianowicie, czy \(\displaystyle{ \lg x}\) mieści się w dziedzinie \(\displaystyle{ \arcsin}\).