roziwąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
\(\displaystyle{ \arcsin (1-x)-2\arcsin x= \frac{ \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 00:49 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
roziwąż równanie
Najpierw dziedzina. Potem "zsinusuj" obustronnie to równanie, po lewej stronie trzeba będzie skorzystać ze wzoru na sinus różnicy kątów.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
roziwąż równanie
Zauważ, że \(\displaystyle{ \arcsin(1-x)}\) oraz \(\displaystyle{ -2\arcsin(x)}\) są malejące, a więc ich suma także oraz że to równanie jest spełnione dla \(\displaystyle{ x=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
proszę o sprawdzenie:
dziedzina \(\displaystyle{ x \in (0;1)}\)
"zsinusowanie"
\(\displaystyle{ \sin (\arcsin (1-x)-2\arcsin x)= \sin 1}\)
dziedzina \(\displaystyle{ x \in (0;1)}\)
"zsinusowanie"
\(\displaystyle{ \sin (\arcsin (1-x)-2\arcsin x)= \sin 1}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:31 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
a mogę zrobić tak:
\(\displaystyle{ \sin arc\sin (1-x)-2\sin arc\sin x=1}\) ?
\(\displaystyle{ \sin arc\sin (1-x)-2\sin arc\sin x=1}\) ?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:31 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
to jakiś kosmos wychodzii:
\(\displaystyle{ \sin \arcsin (1-x) \cdot \cos 2\arcsin x-\sin 2\arcsin x \cdot \cos (\arcsin (1-x))=1}\)
\(\displaystyle{ (1-x)(1-2\sin ^{2} (\arcsin x))-2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x \cdot \cos (\arcsin (1-x))=1}\)
\(\displaystyle{ \sin \arcsin (1-x) \cdot \cos 2\arcsin x-\sin 2\arcsin x \cdot \cos (\arcsin (1-x))=1}\)
\(\displaystyle{ (1-x)(1-2\sin ^{2} (\arcsin x))-2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x \cdot \cos (\arcsin (1-x))=1}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
no ja też bo jak się uporządkuje tą drugą linijke to część przed minusem jest taka sama jak to po minusie, czyli coś nie tak, bo nie wyjdzie 1 tylko 0
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
roziwąż równanie
z ostatniego czynnika po minusie mam tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin (1-x) } \cdot 2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x}\)
-- 27 lis 2013, o 17:21 --
z ostatniego czynnika po minusie mam tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin (1-x) } \cdot 2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin (1-x) } \cdot 2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x}\)
-- 27 lis 2013, o 17:21 --
z ostatniego czynnika po minusie mam tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-\sin ^{2}\arcsin (1-x) } \cdot 2\sin arc\sin x \cdot \cos arc\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 09:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy