rozwiąż rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
rozwiąż rownanie
\(\displaystyle{ \arcsin x+\arcsin 2x= \frac{ \pi }{2}}\)
ja zamieniła arcsin2x na 2arcsinxarccosx i za arccosx podstawiłam \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} -\arcsin x}\)
ale nie wychodzi
ja zamieniła arcsin2x na 2arcsinxarccosx i za arccosx podstawiłam \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} -\arcsin x}\)
ale nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, o 23:07 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
rozwiąż rownanie
\(\displaystyle{ \sin \left(\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)+\arcsin \left(\frac{2}{\sqrt{5}}\right)\right)=\sin \left(\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)\right) \cdot \\ \cdot \cos \left(\arcsin \left(\frac{2}{\sqrt{5}}\right)\right)+ \cos \left(\arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)\right) \cdot \sin \left(\arcsin \left(\frac{2}{\sqrt{5}}\right)\right)= \\ \frac{1}{\sqrt{5}} \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(\frac{2}{\sqrt{5}}}\right)^2\right)\right)+\frac{2}{\sqrt{5}} \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)^2}\right)\right)=1}\)
skąd ponieważ \(\displaystyle{ (\arcsin (x)+\arcsin (2x)) \in \left[-\frac{2\pi}{3},\frac{2\pi}{3}\right]}\) musi być \(\displaystyle{ \arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)+\arcsin \left(\frac{2}{\sqrt{5}}\right)=\frac{\pi}{2}}\). Zatem \(\displaystyle{ x=\frac{1}{\sqrt{5}}}\) i jest to jedyne rozwiązanie równania, bo funkcja \(\displaystyle{ \arcsin (x)+\arcsin (2x)}\) jest rosnąca jako suma funkcji rosnących.
skąd ponieważ \(\displaystyle{ (\arcsin (x)+\arcsin (2x)) \in \left[-\frac{2\pi}{3},\frac{2\pi}{3}\right]}\) musi być \(\displaystyle{ \arcsin \left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right)+\arcsin \left(\frac{2}{\sqrt{5}}\right)=\frac{\pi}{2}}\). Zatem \(\displaystyle{ x=\frac{1}{\sqrt{5}}}\) i jest to jedyne rozwiązanie równania, bo funkcja \(\displaystyle{ \arcsin (x)+\arcsin (2x)}\) jest rosnąca jako suma funkcji rosnących.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
rozwiąż rownanie
a skąd się bierze we wzorze na samym początku \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{5} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rozwiąż rownanie
Rozrysuj sobie trójkąt. Jakie ma boki, jeśli sinus jednego kąta jest dwa razy większy od kąta przeciwleglego ( który jest cosinusem kąta przyległego, bo sumują się kąty do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
rozwiąż rownanie
rozrysowałam to sobie, ale doszłam do czegos dziwnego
wyszło mi równanie \(\displaystyle{ 5sin ^{2}x-4sin ^{4}x-1=0}\)
i po rozwsiązaniu tego
sinx=1 lub sinx=-1 lub sinx =1/2 lub sinx=-1/2
wyszło mi równanie \(\displaystyle{ 5sin ^{2}x-4sin ^{4}x-1=0}\)
i po rozwsiązaniu tego
sinx=1 lub sinx=-1 lub sinx =1/2 lub sinx=-1/2
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
rozwiąż rownanie
Z wyboru - pokazałem, że \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{5}}}\) jest pierwiastkiem tego równania i uzasadniłem, że innych pierwiastków to równanie nie ma, czyli to równanie jest rozwiązane.geol13 pisze:a skąd się bierze we wzorze na samym początku \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{5} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rozwiąż rownanie
Tylko pytanie przyszło ,skąd tak celnie wybierasz. Wielu uczniów o to pyta. Czy poza doświadczeniem i intuicją są jakieś porady na takie wychwyty?
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
rozwiąż rownanie
Tak na dobrą sprawę mógłbym to samo rozumowanie napisać dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) (z odpowiedniego przedziału) zamiast dla \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{5}}}\), a następnie wyznaczyć to \(\displaystyle{ x}\) z odpowiedniego równania.
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
rozwiąż rownanie
Jeśli napiszesz to samo dla \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny Twojej funkcji, co ja napisałem dla \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{5}}}\), to otrzymasz równanie
\(\displaystyle{ x \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(2x\right)^2\right)\right)+2x \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(x\right)^2}\right)\right)=1}\), które jest równoważne równaniu
\(\displaystyle{ x \cdot \sqrt{1-(2x)^2}+2x \cdot \sqrt{1-x^2}=1}\)
Umiesz je rozwiązać?
\(\displaystyle{ x \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(2x\right)^2\right)\right)+2x \cdot \cos \left(\arccos \left(\sqrt{1-\left(x\right)^2}\right)\right)=1}\), które jest równoważne równaniu
\(\displaystyle{ x \cdot \sqrt{1-(2x)^2}+2x \cdot \sqrt{1-x^2}=1}\)
Umiesz je rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
rozwiąż rownanie
najpierw wyznaczam dziedzinę i wyszlo mi \(\displaystyle{ x \in <- \frac{1}{2} , \frac{1}{2} >}\)
a mogę podnieść to do kwadratu??
a mogę podnieść to do kwadratu??
- Seth Briars
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Coot's Chapel
- Pomógł: 55 razy
rozwiąż rownanie
Zależy w jaki sposób chcesz podnosić to do kwadratu - czy chcesz porozrzucać niewiadome po obu stronach równości jak wygodnie czy też nie.
Ogólnie rzecz biorąc możesz podnosić do kwadratu tak aby pozbyć się tych pierwiastków, ale wówczas jak otrzymasz już równanie od pierwiastków wolne, to nie wszystkie jego rozwiązania muszą być rozwiązaniami Twojego równania. Jak wyliczysz pierwiastki takiego równania, to sprawdź czy są one rozwiązaniami równania wyjściowego (tego które podałem). Jeżeli tak - to jest OK, a jeśli nie, to je wyrzucasz. W ten sposób otrzymasz wszystkie pożądane rozwiązania. Polecam ten sposób.
Ogólnie rzecz biorąc możesz podnosić do kwadratu tak aby pozbyć się tych pierwiastków, ale wówczas jak otrzymasz już równanie od pierwiastków wolne, to nie wszystkie jego rozwiązania muszą być rozwiązaniami Twojego równania. Jak wyliczysz pierwiastki takiego równania, to sprawdź czy są one rozwiązaniami równania wyjściowego (tego które podałem). Jeżeli tak - to jest OK, a jeśli nie, to je wyrzucasz. W ten sposób otrzymasz wszystkie pożądane rozwiązania. Polecam ten sposób.