jak to udowodnić
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
jak to udowodnić
\(\displaystyle{ \left| \sin ( \frac{ \alpha }{2} )\right| = \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha }{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
jak to udowodnić
doszłam do tego:
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \frac{\alpha }{2} = \frac{1-\cos 2 \alpha }{2}}\)
ale nie mogę się pozbyć tej 2 w cosinusie ;/
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \frac{\alpha }{2} = \frac{1-\cos 2 \alpha }{2}}\)
ale nie mogę się pozbyć tej 2 w cosinusie ;/
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- qwe771
- Użytkownik
- Posty: 317
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 94 razy
jak to udowodnić
P = \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1 - \left( \cos ^{2} \left( \frac{a}{2} \right) - \sin ^{2}\left( \frac{a}{2}\right) }{2} } = \sqrt{ \frac{1 - \cos ^{2}\left( \frac{a}{2} \right) + \sin ^{2}\left( \frac{a}{2} }{2} }}\)
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^{2}\left( \frac{a}{2} \right) = \sin ^{2}\left( \frac{a}{2} \right)}\) z jedynki tryg.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{2 \sin ^{2} \left( \frac{a}{2} \right) }{2} } = \sqrt{\sin ^{2} \left( \frac{a}{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^{2}\left( \frac{a}{2} \right) = \sin ^{2}\left( \frac{a}{2} \right)}\) z jedynki tryg.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{2 \sin ^{2} \left( \frac{a}{2} \right) }{2} } = \sqrt{\sin ^{2} \left( \frac{a}{2} \right) }}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2013, o 09:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.