Funkcje cyklometryczne - równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
avolnation
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2013, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jasło

Funkcje cyklometryczne - równania

Post autor: avolnation »

Cześć, mam drobny problem z funkcjami cyklometrycznymi. A mianowicie potrzebuję pomocy z rozwiązaniem tych 2 przykładów:
1. \(\displaystyle{ \cos (3\arccot (2x) = \frac{1}{2}}\)

2.\(\displaystyle{ \arcsin (\pi\ \arccot x )=0}\) (tutaj, wydaje mi się, że wynik mam dobry, jednak nie mogę sobie poradzić z założeniem)

Zazwyczaj próbuję radzić sobie na własną rękę.Niestety nie posiadam odpowiedzi do zadań, dlatego też ciężko mi zweryfikować co robię źle, więc nie pozostaje mi nic innego, jak prosić jakąś Dobrą Duszyczkę o pomoc w uporaniu się krok po kroku z tymi przykładami.
Ad.1.
Tu dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ \cos (3 \ \arccot (2x) ) = \cos \frac{\pi}{3} \\
3\arccot (2x)= \frac{\pi}{3} \\
3\arccot (2x)= \arccot \frac{ \sqrt{3} }{3}...}\)

nie wiem czy w ogóle dobrze rozumuję
Ostatnio zmieniony 23 lis 2013, o 21:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ