Witam. Tak jak w temacie.
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\sin \left( \frac{1}{x} \right)}\)
\(\displaystyle{ D_{f}=R}\)
a co ze zbiorem wartości ? Normalnie to pewnie chciałbym to narysować ale nawet nie wiem od czego zacząć ? Da się to jakoś wyznaczyć algebraicznie ?
Wyznacz dziedziny naturalne oraz zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 lis 2013, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz dziedziny naturalne oraz zbiór wartości
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wyznacz dziedziny naturalne oraz zbiór wartości
Dziedziną nie będzie zbiór liczb rzeczywistych, tylko \(\displaystyle{ D_f=\mathbb{R}\setminus\{0\}}\).
Zbiorem wartości będzie oczywiście przedział \(\displaystyle{ [-1,1]}\) - bo taki jest zbiór wartości funkcji sinus.
Zbiorem wartości będzie oczywiście przedział \(\displaystyle{ [-1,1]}\) - bo taki jest zbiór wartości funkcji sinus.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.