\(\displaystyle{ \cos \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = \sin2x}\)
Prawa strona wiem jak się rozkłada, ale nie wiem co z lewą, czy to się zamienia jakoś na \(\displaystyle{ \sin}\)
Równanie elementarne
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
Równanie elementarne
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie elementarne
Zamień \(\displaystyle{ \sin2x}\) na \(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}2-2x\right)}\), i wtedy dostajesz
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}6=\pm\left(\frac{\pi}2-2x\right)+2k\pi}\)
dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
\(\displaystyle{ x+\frac{\pi}6=\pm\left(\frac{\pi}2-2x\right)+2k\pi}\)
dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).