\(\displaystyle{ y = \sin 3x}\)
\(\displaystyle{ y = \sin \frac{x}{3}}\)
\(\displaystyle{ y = \tg \left( \pi x \right)}\)
\(\displaystyle{ y = \tg \frac{x}{4}}\)
\(\displaystyle{ y = \sin ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ y = \sin x + \cos 2x}\)
Będę bardzo wdzięczny za wyznaczenie okresów powyższych funkcji. Nie potrzebuję rozpisywania krok po kroku całego działania tylko same wyniki, ale jeśli ktoś mi przypomni sposób rozwiązywania to będzię super. Pozdrawiam i proszę o pomoc!
Wyznaczyć okres następujących funkcji.
Wyznaczyć okres następujących funkcji.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, o 17:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczyć okres następujących funkcji.
okres \(\displaystyle{ \sin x , \cos x, \tg \ctg}\) znasz. podstaw za każde z wyrażeń w argumentach za \(\displaystyle{ t}\) ,a następnie wylicz \(\displaystyle{ x}\)
Przedstawię na przykładzie zadania pierwszego
1.\(\displaystyle{ \sin 3x= \sin t}\)
2.Okres Sinusa wynosi \(\displaystyle{ 2 \pi}\) czyli \(\displaystyle{ \sin (t)=\sin (t+ 2\pi )}\)
czyli \(\displaystyle{ \sin ( 3x+ 2\pi )=\sin 3x}\),ale \(\displaystyle{ \sin (3x+ 2\pi )= \sin 3(x+ \frac{2}{3} \pi), bo instrukcja mówi o potrojeniu argumentu}\), bo instrukcja mówi o potrojeniu argumentu.
Sklejamy równości ze sobą i otrzymujemy okres \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\)
Teraz jak coś niejasne to pisz.
Przedstawię na przykładzie zadania pierwszego
1.\(\displaystyle{ \sin 3x= \sin t}\)
2.Okres Sinusa wynosi \(\displaystyle{ 2 \pi}\) czyli \(\displaystyle{ \sin (t)=\sin (t+ 2\pi )}\)
czyli \(\displaystyle{ \sin ( 3x+ 2\pi )=\sin 3x}\),ale \(\displaystyle{ \sin (3x+ 2\pi )= \sin 3(x+ \frac{2}{3} \pi), bo instrukcja mówi o potrojeniu argumentu}\), bo instrukcja mówi o potrojeniu argumentu.
Sklejamy równości ze sobą i otrzymujemy okres \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\)
Teraz jak coś niejasne to pisz.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2013, o 17:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.