Nierówości trygnonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: Piotrek172 »

Witam! Mam taki problem. Nauczyciel w szkole każe nam za każdym razem rysować do każdej nierówności wykres i z tego wykresu odczytywać. A ja za bardzo tego nie umiem. Tak wiec w waszym kompendium znalazłem informacje na temat jak rozwiązywać te nierówności za pomocą wzoru (page.php?p=kompendium-funkcje-trygonometryczne). No więc zacząłem i mam taki pierwszy przykład :
\(\displaystyle{ \cos x < \frac{1}{2}}\)

No tak z tego wzoru powinna być odpowiedź taka
\(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{3} +2k \pi , \frac{ 5\pi }{3} +2 k\pi \right)}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ \pi }{3} +2k \pi , \frac{ 5\pi }{3} +2 k\pi \right)}\)

Po narysowaniu wykresu na pewno 2 zbiór jest poprawny. A z waszej definicji wynika że to 1 bo, wzór jest zawiera \(\displaystyle{ x_{2}}\) i z tego się oblicza zakres. A wartość dla której
\(\displaystyle{ \pi = \frac{1}{2}}\) to
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{ \pi }{3} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = -\frac{ \pi }{3} +2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 22:12 przez Piotrek172, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: piasek101 »

Oba nie są poprawne.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: Piotrek172 »

Tego "-" w drugiej części w obydwu przedziałach nie powinno być
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: piasek101 »

Rozwiązałem to w innym przedziale i nie zauważyłem, że (po poprawce) oba są ok - i można przyjąć, że są jednakowe.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: Piotrek172 »

Uwzględniłem poprawke, obydwa byłby jednakowe jakby był cały ujemny i cały dodatni. A ze wzoru z tej strony wynika że pierwszy ujemny musi być co jest chyba błędem tak przynajmniej wynika z odpowiedzi. We wzorze na nierówność powinno być chyba \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) i wtedy wszystko byłoby poprawnie a jest \(\displaystyle{ 2x\ x_2}\) wiec jakbyś mógł zajrzeć do Kompendium i to potwierdzić byłbym wdzięczny.

PS: Korzystałeś ze wzoru czy rysowałeś wykres?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówości trygnonometryczne

Post autor: piasek101 »

Ale minusa ,,zniknąłeś" w obu - a ,,w drugiej części" uznałem, że w drugim.

Ma być tak jak piszesz - albo cały ujemny albo cały dodatni.
ODPOWIEDZ