Cztery Równania Trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych o to równań trygonometrycznych z dokładnym opisem.
\(\displaystyle{ 1.)\ \sin ^{2} (x) + \sin ^{2} (2x) = 1\\
2.)\ \sin ^{2} (x) \cdot \cos ^{2} (x) = \frac{1}{16}\\
3.)\ \sin (x) - 1 = \sin (2x) - 2\cos (x)\\
4.)\ [\sin (x)-\cos (x)]^{2} =\sin (2x)}\)
\(\displaystyle{ 1.)\ \sin ^{2} (x) + \sin ^{2} (2x) = 1\\
2.)\ \sin ^{2} (x) \cdot \cos ^{2} (x) = \frac{1}{16}\\
3.)\ \sin (x) - 1 = \sin (2x) - 2\cos (x)\\
4.)\ [\sin (x)-\cos (x)]^{2} =\sin (2x)}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
czyli jak przeksztalcic \(\displaystyle{ \sin ^{2} (2x)}\)?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2}x + 1 - \cos ^{2}2x = 1}\) ?
-- 21 lis 2013, o 19:29 --
czy może
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^{2}x + 1 - \cos 2x = 1}\)
i to jest rowne
\(\displaystyle{ 1 -\cos ^{2}x +2\cos ^{2}x -1 = 0}\) ?
-- 21 lis 2013, o 19:29 --
czy może
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^{2}x + 1 - \cos 2x = 1}\)
i to jest rowne
\(\displaystyle{ 1 -\cos ^{2}x +2\cos ^{2}x -1 = 0}\) ?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
nic a nic tak jak wyżej widzisz coś próbowałam ze wzorów
chyba zeby zapisac \(\displaystyle{ \sin ^{2}2x=\cos ^{2}x}\) ?
chyba zeby zapisac \(\displaystyle{ \sin ^{2}2x=\cos ^{2}x}\) ?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x=1-\sin ^{2}x\\
\sin ^{2}2x + \sin ^{2}x -1 = 0}\)
a dalej nie wiem
\sin ^{2}2x + \sin ^{2}x -1 = 0}\)
a dalej nie wiem
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
Znasz wzór na sinus podwójnego kąta?
Chyba lepiej będzie przenieść \(\displaystyle{ \cos^{2}x}\) na lewą stronę i wyłączyć przed nawias.
Pozdrawiam!
Chyba lepiej będzie przenieść \(\displaystyle{ \cos^{2}x}\) na lewą stronę i wyłączyć przed nawias.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha =2\sin \alpha =2\sin \alpha \cos \alpha}\)??
\(\displaystyle{ \sin 2}\) czy \(\displaystyle{ 2\sin}\)? na lekcji pisaliśmy wzór \(\displaystyle{ 2\sin}\) a pani korzystała z niego przy \(\displaystyle{ \sin 2}\)
\(\displaystyle{ \sin 2}\) czy \(\displaystyle{ 2\sin}\)? na lekcji pisaliśmy wzór \(\displaystyle{ 2\sin}\) a pani korzystała z niego przy \(\displaystyle{ \sin 2}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 19:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
Wzór na sinus podwójnego kąta to:
\(\displaystyle{ \sin 2x= 2 \sin x \cos x}\)
Wykorzystaj to w równaniu wyżej.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \sin 2x= 2 \sin x \cos x}\)
Wykorzystaj to w równaniu wyżej.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
tylko, ze sinus jest do kwadratu i nie wiem jak to bedzie wtedy z tym wzorem-- 21 lis 2013, o 19:51 --\(\displaystyle{ 4sin^{2}xcos^{2}x}\)
?
?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
Czyli całość podnosimy do kwadratu:
\(\displaystyle{ (abc)^{2}= a^{2} \cdot b^{2} \cdot c^{2}}\)
Edit: Tak, dobrze.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ (abc)^{2}= a^{2} \cdot b^{2} \cdot c^{2}}\)
Edit: Tak, dobrze.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 28 mar 2012, o 21:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Cztery Równania Trygonometryczne
i wychodzi po podzieleniu przez prawa strone
\(\displaystyle{ 4\sin ^{2}x=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x=0}\)
i wtedy
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
? czy \(\displaystyle{ \sin ^{2}}\)
ma jakis wplyw na wynik? bo nie robilismy z kwadratem przykladow narazie
-- 21 lis 2013, o 19:59 --
bo chyba \(\displaystyle{ -k \pi}\) nie ma wplywu ze wzgledu ze \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ 4\sin ^{2}x=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x=0}\)
i wtedy
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
? czy \(\displaystyle{ \sin ^{2}}\)
ma jakis wplyw na wynik? bo nie robilismy z kwadratem przykladow narazie
-- 21 lis 2013, o 19:59 --
bo chyba \(\displaystyle{ -k \pi}\) nie ma wplywu ze wzgledu ze \(\displaystyle{ k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 20:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.