wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dziurs93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

wykres funkcji

Post autor: dziurs93 »

\(\displaystyle{ arcsin x \le \frac{\pi}{3}}\)

narysowac wykres funkcji.
jak to bedzie wygladalo? przyklady typu \(\displaystyle{ arccos2x - \frac{\pi}{2}}\) narysuje bez problemu. jednak z tym pierwszym mam problem
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wykres funkcji

Post autor: cosinus90 »

To nie jest funkcja, tylko nierówność. Może masz ją rozwiązać graficznie?
dziurs93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2013, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

wykres funkcji

Post autor: dziurs93 »

rozwiązać pisemnie i narsowac wykres. przede wszystkim obliczyc, jak?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wykres funkcji

Post autor: cosinus90 »

Narysuj \(\displaystyle{ \arcsin x}\), a potem przetnij go prostą poziomą o równaniu \(\displaystyle{ y=\frac{\pi}{3}}\).
ODPOWIEDZ