Czy poniższa zależność jest tożsamością trygonometryczną?
c) \(\displaystyle{ 2\cos ^2x \tg x + 1 = \left( \sin x + \cos x \right) ^2}\)
d) \(\displaystyle{ \left( \cos x-1 \right) \tg x = \sin x \frac{\cos x-1}{\cos x}}\)
Od czego zacząć?
Udowodnij tożsamość tryg.
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin ^2x} + \frac{1}{\cos ^2x} = \frac{1 + \ctg ^2x}{\cos ^2x}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin ^2x - \cos ^2x = \frac{\tg ^2x -1}{\tg ^2x +1}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x} + \ctg x = \frac{\sin x}{1 - \cos x}}\)
d) \(\displaystyle{ \sin x \cos x + \tg x = \tg x \left( \cos ^2x +1 \right)}\)
Tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 12 razy
Tożsamości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.