nierówność trygonometryczna, mnożenie przez mianownik

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

nierówność trygonometryczna, mnożenie przez mianownik

Post autor: Fritillaria »

Mam nierówność

\(\displaystyle{ \frac{1-2 \sin^2x}{\sin^2x} \le 0}\)

Powstała ona z przekształcenia nierówności logarytmicznej, z dziedziny której wynika, że \(\displaystyle{ \sin x \in \left( 0,1\right)}\). Czy mogę więc pomnożyć nierówność przez mianownik (nie przez mianownik do potęgi 2), po uwzględnieniu, że z dziedziny widać, że znak nierówności się nie zmieni?
SRV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 13 lis 2013, o 14:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

nierówność trygonometryczna, mnożenie przez mianownik

Post autor: SRV »

Tak, bo dla \(\displaystyle{ \sin x \in \left( 0,1\right)}\) zachodzi \(\displaystyle{ \sin^{2}x>0}\), co nie zmienia znaku nierówności.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

nierówność trygonometryczna, mnożenie przez mianownik

Post autor: Fritillaria »

To świetnie! Dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ