oblicz wartość tg
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
oblicz wartość tg
\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{\arccos \frac{2}{3} }{2} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 10:35 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 13 wrz 2011, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 5 razy
oblicz wartość tg
Funkcje \(\displaystyle{ \sin, \cos, \tg, \ctg}\) możesz przedstawić w postaci tangensa połowy kąta.
\(\displaystyle{ \cos x = \cos 2 \frac{x}{2} = \frac{\cos ^{2} \frac{x}{2} - \sin ^{2} \frac{x}{2} }{\cos ^{2} \frac{x}{2} + \sin ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{1 - \tg ^{2} \frac{x}{2} }{1 + \tg ^{2} \frac{x}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos x = \cos 2 \frac{x}{2} = \frac{\cos ^{2} \frac{x}{2} - \sin ^{2} \frac{x}{2} }{\cos ^{2} \frac{x}{2} + \sin ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{1 - \tg ^{2} \frac{x}{2} }{1 + \tg ^{2} \frac{x}{2} }}\)