\(\displaystyle{ \arccot \left( \tg \frac{15 \pi }{7}\right)}\)
zbiór wartości arcctg \(\displaystyle{ \in \left( 0, \pi \right)}\)
wiec \(\displaystyle{ \tg \frac{15 \pi }{7} \in \left( 0, \pi \right)}\)
ale nie wiem co dalej
Oblicz arcctg
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
Oblicz arcctg
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 09:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Oblicz arcctg
\(\displaystyle{ \arccot \left( \tg \frac{15 \pi }{7}\right)=\arccot \left( \ctg\left( \frac{ \pi }{2} - \frac{15 \pi }{7}\right)\right)=\arccot \left( \ctg\left( \frac{ \pi }{2} - \frac{15 \pi }{7}+2 \pi \right)\right)=\arccot \left( \ctg\left( \frac{ \pi }{2} - \frac{ \pi }{7}\right)\right)=\frac{ \pi }{2} - \frac{ \pi }{7}}\)