a)
\(\displaystyle{ \arctan x=\arccot x}\)
b)
\(\displaystyle{ \arcsin x-\arccos x= \frac{ \pi }{2}}\)
równanie rozwiaż
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
równanie rozwiaż
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 09:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
równanie rozwiaż
Wskazówki:
\(\displaystyle{ \arcctg x= \frac{ \pi }{2} - \arctg x}\)
dla dowolnego x
\(\displaystyle{ \arccos x= \frac{ \pi }{2} - \arcsin x}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \arcctg x= \frac{ \pi }{2} - \arctg x}\)
dla dowolnego x
\(\displaystyle{ \arccos x= \frac{ \pi }{2} - \arcsin x}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
równanie rozwiaż
a) \(\displaystyle{ 2\arctan x= \frac{ \pi }{2}}\)
słyszałam że można tak to zamienić: ( ale nie jestem pewna)
\(\displaystyle{ \arctan \frac{x}{2} = \frac{ \pi }{2}}\)
słyszałam że można tak to zamienić: ( ale nie jestem pewna)
\(\displaystyle{ \arctan \frac{x}{2} = \frac{ \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 16:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
równanie rozwiaż
\(\displaystyle{ 2\arctan x= \frac{ \pi }{2} \\
\arctan x= \frac{ \pi }{4} \\
x=1}\)
\arctan x= \frac{ \pi }{4} \\
x=1}\)
Niestety źle słyszałaś bo taka zamiana jest niepoprawna (nb. to konkretne równanie nie ma rozwiązania).geol13 pisze:słyszałam że można tak to zamienić: ( ale nie jestem pewna)
\(\displaystyle{ \arctan \frac{x}{2} = \frac{ \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.