rozwiaz rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
geol13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 158 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: geol13 »

\(\displaystyle{ ctg8x \cdot ctg10x=-1}\)

jak to zrobić?? przecież nie ma wzorów na ctg
brzoskwinka1

rozwiaz rownanie

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ \cos 8x \cdot \cos 10 x + \sin 8x \cdot \sin 10x =0}\)
skąd
\(\displaystyle{ \cos (10 x - 8x ) =0 ,}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4} +\frac{1}{2}\cdot k\pi , k\in\mathbb{Z} .}\)
ODPOWIEDZ