rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \tg x + \tg 2x = \tg 3x}\)
ja to robie w sten sposób:
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{2\tg x}{1-\tg ^{2}x }=\tg (x+2x)\\
\tg x+ \frac{2\tg x}{1-\tg ^{2}x }= \frac{\tg x+\tg 2x}{1+\tg x\tg 2x}}\)
i to dalej trzeba rozpisać? Nie da się jakoś prościej do tego podejść?
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
równanie trygonometryczne
W zasadzie z tego co już masz można wyciągnąć wnioski:
\(\displaystyle{ \tan x + \tan 2x = \frac{\tan x+\tan 2x}{1+\tan x \tan 2x}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \left( \tg x + \tg 2x=0\right) \Rightarrow \left( x=?)}\)
lub jeśli
\(\displaystyle{ \left( \tan x + \tan 2x \neq 0\right) \Rightarrow \left( \tan x \tan 2x=0\right)}\)
\(\displaystyle{ \tan x + \tan 2x = \frac{\tan x+\tan 2x}{1+\tan x \tan 2x}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \left( \tg x + \tg 2x=0\right) \Rightarrow \left( x=?)}\)
lub jeśli
\(\displaystyle{ \left( \tan x + \tan 2x \neq 0\right) \Rightarrow \left( \tan x \tan 2x=0\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 158 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{(\tg x+\tg 2x)(\tg x\tg 2x)}{1+\tg x\tg 2x} =0}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy