Witam! Mam problem. Nie wiem co w tych przykładach mi źle wychodzi :
1)
\(\displaystyle{ \sin x + \sin 3x+\sin 5x=0 \\
\sin x+\sin 5x+\sin 3x=0 \\
2\sin 3x\cos 2x+\sin 3x=0 \\
\sin 3x(2\cos 2x+1)=0 \\
\sin 3x=0 \vee 2\cos 2x+1=0 \\
x=k \pi \vee 2x= - \frac{ \pi }{3} +2k \pi \vee 2x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi \\
x=k \pi \vee x= -\frac{ \pi }{6} +k \pi \vee x=\frac{ \pi }{6} +k \pi}\)
I te w ostatnie wyniki są złe i nie wiem dlaczego.
2)
\(\displaystyle{ \sin x+\sin 2x=\sin 3x \\
\sin 3x-\sin x-\sin 2x=0 \\
2\sin x\cos 2x-\sin 2x=0 \\
2\sin x\cos 2x-2\sin x\cos x=0 \\
2\sin x(\cos 2x-\cos x)=0}\)
I co dalej?? Nie mam pojęcia
3) Jak zrobić ten przykład? :
\(\displaystyle{ \sin x \sin 2 x=\cos x\cos 2x}\) ?
Równania trygonometryczne- co źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Równania trygonometryczne- co źle?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 00:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Nowa linia w LaTeXu to \\.
Powód: Poprawa wiadomości. Nowa linia w LaTeXu to \\.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Równania trygonometryczne- co źle?
Kocham latex . Pisze dobrze a źle wychodzi. 3 zadanie poprawione
Edit : 3 linijka w tym działaniu wzięła się ze wzoru na sumę sinusów różnych kątów
Edit : 3 linijka w tym działaniu wzięła się ze wzoru na sumę sinusów różnych kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania trygonometryczne- co źle?
1) Sorki nie tak spojrzałem - trzecia ok - looknę na to dokładniej.
[edit] Z sinusa potrojonego kąta masz mieć \(\displaystyle{ 3x=k\pi}\)
A z cosinusa \(\displaystyle{ 2x= \pm \frac{2}{3}\pi+2k\pi}\)
[edit] Z sinusa potrojonego kąta masz mieć \(\displaystyle{ 3x=k\pi}\)
A z cosinusa \(\displaystyle{ 2x= \pm \frac{2}{3}\pi+2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równania trygonometryczne- co źle?
Wszystko na jedną stronę i wzór na kosinusa sumy.3) Jak zrobić ten przykład? :
\(\displaystyle{ \sin x \sin 2 x=\cos x\cos 2x}\)