Witam,
dana jest funkcja \(\displaystyle{ f \left( x \right) =2\cos \left( x+ \frac{ \pi }{2} \right)}\). rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ f \left( x \right) \ge - \sqrt{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle - \pi ; \pi \right\rangle}\) . Jak to zrobić?
pozdrawiam,
Damian
Nierówność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Nierówność funkcji
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 00:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Oleszko12
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 11 razy
Nierówność funkcji
\(\displaystyle{ 2\cos\left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \ge - \sqrt{2} \qquad \left\langle -\pi;\pi\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \ge \frac{-1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \ge \frac{-1}{ \sqrt{2} }}\)
- Oleszko12
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 11 razy
Nierówność funkcji
ej a może skorzystaj z tego woru
\(\displaystyle{ \cos(-x)=\cos (x)}\)
a jeszcze wiemy, że \(\displaystyle{ \cos( \frac{3 \pi}{4} )= \frac{-1}{ \sqrt{2} }= \frac{ -\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos(-x)=\cos (x)}\)
a jeszcze wiemy, że \(\displaystyle{ \cos( \frac{3 \pi}{4} )= \frac{-1}{ \sqrt{2} }= \frac{ -\sqrt{2} }{2}}\)
- Oleszko12
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 11 razy
Nierówność funkcji
Wiem, o tym ale się pomyliłam i nie edytowałam tego
ale to dalej jest o.k
\(\displaystyle{ \cos\left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \ge \cos\left( \frac{3\pi}{4} \right)}\)
i teraz możesz sobie porównać wartości cosinusów.-- 10 gru 2013, o 23:05 --ale pamiętając o przedziałach itp.
ale to dalej jest o.k
\(\displaystyle{ \cos\left( x+ \frac{\pi}{2} \right) \ge \cos\left( \frac{3\pi}{4} \right)}\)
i teraz możesz sobie porównać wartości cosinusów.-- 10 gru 2013, o 23:05 --ale pamiętając o przedziałach itp.