równość dowieść

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

równość dowieść

Post autor: justynaela »

Jak dowieść, że
\(\displaystyle{ \sin3 +\sin7+\sin11+...+\sin(4n-1)=
\frac{\sin(2n+1)\sin(2n)}{\sin2}}\)
?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

równość dowieść

Post autor: bakala12 »

Indukcyjnie albo kombinujemy z liczbami zespolonymi i wzorem de Moivre'a.
ODPOWIEDZ