Witam jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy w dobrym dziale zakładam temat. Jeśli nie taki dział to poproszę o przeniesienie. W trakcie obliczania przekładni ślimakowej ma problem nie wiem w jaki sposób obliczyć ile wynosi kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) mając podaną wartość \(\displaystyle{ \ctg (\gamma)=1,3809}\) wartość kata ma być dokładna tzn. Stopnie, minuty,sekundy.Znalazłem w jednej z książek przykład obliczeń jest tam podane że dla \(\displaystyle{ \ctg (\gamma)=2.55556}\)
kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) wynosi \(\displaystyle{ 21^\circ 22'14''}\). W jaki sposób autor książki to przelicza. W tabelach trygonometrycznych nie ma tak dokładnych kątów. . Proszę o pomoc. Pozdrawiam Przemek
Problem z obliczeniem wartośći kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 lis 2013, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Problem z obliczeniem wartośći kąta
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Problem z obliczeniem wartośći kąta
Wystarczy do tego kalkulator z Windows (przełącz widok na naukowy i upewnij się, że są włączone stopnie)
Najpierw obliczasz ile wynosi tangens tego kąta
\(\displaystyle{ \tan y=\frac{1}{\ctg y}=\frac{1}{1,3809}=0,72416539937721775653559272937939}\)
Mając ten wynik naciskasz kolejno Inv i tan i dostaniesz, że
\(\displaystyle{ y=35,910755501518459516872432448774}\)
Jest to wynik podany w stopniach w systemie dziesiętnym.
Teraz pozostanie Ci jedynie zamienić dziesiąte, setne itd. stopnia na minuty i sekundy kątowe.
Polecam zwykłe proporcje.
PS. Wiele kalkulatorów naukowych poda Ci wynik od razu w stopniach, minutach i sekundach, to samo zrobi większość programów matematycznych (płatnych i darmowych). Np. Microsoft Mathematics (darmowy) od razy wyliczy wartość y, z GeoGebrą trzeba się trochę pomęczyć, ale jest wiele innych, które to zrobią.
Najpierw obliczasz ile wynosi tangens tego kąta
\(\displaystyle{ \tan y=\frac{1}{\ctg y}=\frac{1}{1,3809}=0,72416539937721775653559272937939}\)
Mając ten wynik naciskasz kolejno Inv i tan i dostaniesz, że
\(\displaystyle{ y=35,910755501518459516872432448774}\)
Jest to wynik podany w stopniach w systemie dziesiętnym.
Teraz pozostanie Ci jedynie zamienić dziesiąte, setne itd. stopnia na minuty i sekundy kątowe.
Polecam zwykłe proporcje.
PS. Wiele kalkulatorów naukowych poda Ci wynik od razu w stopniach, minutach i sekundach, to samo zrobi większość programów matematycznych (płatnych i darmowych). Np. Microsoft Mathematics (darmowy) od razy wyliczy wartość y, z GeoGebrą trzeba się trochę pomęczyć, ale jest wiele innych, które to zrobią.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 lis 2013, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie