Udowodnij że \(\displaystyle{ \cos ^{2}(2x)= \frac{1}{2}\cos (4x)+ \frac{1}{2}}\).
Proszę o pomoc. próbowałem rozwiązać to na kilka sposobów i nic nie wychodzi.
Czy równanie poniżej jest dobrze?
\(\displaystyle{ \cos ^{2}(2x)= \frac{1}{2}(1+\cos (2x)) \times \frac{1}{2}(1+\cos (2x))=\frac{1}{2}\cos (4x)+ \frac{1}{2}}\)
Udowodnij przy użyciu tożsamosci funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 wrz 2012, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
Udowodnij przy użyciu tożsamosci funkcji.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, o 21:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.