\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos x = 0 \wedge x \in \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 0 \cup \sin x=- \frac{1}{2}}\)
Nie wiem jak teraz odczytać wartość sinusa z wykresu. Wyniki powinny być takie:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2} \cup \frac{7}{6} \pi \cup \frac{11}{6} \pi}\)
Może mi ktoś wyjaśnić jak to odczytać?
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż nierówność
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, o 00:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozwiąż nierówność
nie \(\displaystyle{ \cup}\), tylko \(\displaystyle{ \vee}\)
Nie widać na wykresie dla jakich argumentów funkcja sinus przyjmuje wartośc \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)?
Nie widać na wykresie dla jakich argumentów funkcja sinus przyjmuje wartośc \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż nierówność
Jeśli mam być szczery, to nie bardzo wiem jak to odczytać?
Tzn chodzi mi o to, że skąd mam wiedzieć że tam jest akurat \(\displaystyle{ \frac{7}{6}}\) a nie np \(\displaystyle{ \frac{8}{7}}\)?
Tzn chodzi mi o to, że skąd mam wiedzieć że tam jest akurat \(\displaystyle{ \frac{7}{6}}\) a nie np \(\displaystyle{ \frac{8}{7}}\)?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Rozwiąż nierówność
Bo funkcja sinus ma swoje charakterystyczne miejsca, narysuj sobie w zeszycie kratkowanym okres sinusa na 12 kratek. Przyjmij, że na osi poziomej masz \(\displaystyle{ 2\pi}\) a na pionowej jedna kratka to jedna jednostka. Przez jakie punkty będzie przechodzić wykres?
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy