Dziedzina odwrotnej funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ksyssiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 paź 2013, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kieleckie

Dziedzina odwrotnej funkcji trygonometrycznej

Post autor: ksyssiu »

Funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ y=4-3arccos(2x-1)}\) to \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}(1+cos( \frac{x-4}{3} )}\). Jej dziedzina to \(\displaystyle{ [4-3 \pi ; 4]}\) . Nie mogę dojść skąd się wzięła taka a nie inna dziedzina. Z jakich założeń ona wynika?
Awatar użytkownika
oldj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

Dziedzina odwrotnej funkcji trygonometrycznej

Post autor: oldj »

Jeśli \(\displaystyle{ f}\) ma funkcję odwrotną, to dziedziną \(\displaystyle{ f^{-1}}\) będzie zbiór wartości \(\displaystyle{ f}\) . Zatem wyznacz dziedzinę tej pierwszej funkcji, popatrz na obraz dziedziny (zbiór wartości) i dostaniesz dziedzinę funkcji odwrotnej.
ODPOWIEDZ