Dowód równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Dowód równości

Post autor: marek252 »

Witam.
Mam kilka zadań, prosiłbym o wskazówki, co zrobić najpierw, co potem.
Pokaż, że \(\displaystyle{ \sin^2(x)= \frac{1}{2}(1-\cos(2t))}\) oraz \(\displaystyle{ \cos^2(x)= \frac{1}{2}(1+\cos(2t))}\)

Pokaż, że \(\displaystyle{ \sin(2x)=2\sin(x)\cos(x)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos(2x)=\cos^2(x)-\sin^2(x)}\)

Pokaż, że \(\displaystyle{ \tan(x+y)= \frac{\tan(x)+\tan(y)}{1-\tan(x)\tan(y)}}\)
Pozdrawiam
miodzio1988

Dowód równości

Post autor: miodzio1988 »

w jakim to dziale miales? Z czego mozesz korzystac?
marek252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 154 razy

Dowód równości

Post autor: marek252 »

Trygonometria, I semestr studia. Nic więcej nie jest podane.
ODPOWIEDZ