wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
\(\displaystyle{ cos20^0cos40^0cos80^0=\frac{2sin20^0cos20^0cos40^0cos80^0}{2sin20^0}=\frac{sin40^0cos40^0cos80^0}{2sin20^0}=\frac{2sin40^0cos40^0cos80^0}{4sin20^0}=\frac{sin80^0cos80^0}{4sin20^0}=\frac{2sin80^0cos80^0}{8sin20^0}=\frac{sin160^0}{8sin20^0}=\frac{sin(180^0-20^0)}{8sin20^0}=\frac{sin20^0}{8sin20^0}=\frac{1}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 kwie 2007, o 12:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 3 razy
wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
no wlasnie:) skad wiedziales?sama bym tego nie wymyslila... to jest jedyny sposob?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
Właśnie trygonometria polega m.in na szukaniu "niezwykłych" rozwiązańkolanko pisze:nigdy nie rozumialem trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
Wskazówką by ło to, że kolejne kąty były dwa razy większe od poprzedniego, co zasugerowało mi użycie wzorów na podwojone kąty.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 18:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czosnów
wykaż, ze cos20°cos40°cos80° = 1/8
cos10°cos50°cos70°
a w jaki sposób to wyliczyć ? Próbowałem w analogiczny sposób,ale coś mi nie wychodzi
[ Dodano: 19 Listopada 2007, 17:59 ]
\(\displaystyle{ sin(60°)\frac{sin20°sin40°sin80°}{sin(20°+40°)}=
sin(60°)\frac{2cos20°sin20°sin40°sin80°}{2cos20°(sin20°cos40°+sin40°cos20°)}=
sin(60°)\frac{sin40°sin40°sin80°}{sin40°cos40°+2sin40°cos^220°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{cos40°+2cos^220°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{2cos40°+1}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{2cos40°+2cos60°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{4cos10°cos50°}=\frac{sin(60°)}{4}=
\frac{\sqrt{3}}{8}}\)
dobra,w końcu to jakoś zrobiłem
a w jaki sposób to wyliczyć ? Próbowałem w analogiczny sposób,ale coś mi nie wychodzi
[ Dodano: 19 Listopada 2007, 17:59 ]
\(\displaystyle{ sin(60°)\frac{sin20°sin40°sin80°}{sin(20°+40°)}=
sin(60°)\frac{2cos20°sin20°sin40°sin80°}{2cos20°(sin20°cos40°+sin40°cos20°)}=
sin(60°)\frac{sin40°sin40°sin80°}{sin40°cos40°+2sin40°cos^220°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{cos40°+2cos^220°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{2cos40°+1}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{2cos40°+2cos60°}=
sin(60°)\frac{sin40°sin80°}{4cos10°cos50°}=\frac{sin(60°)}{4}=
\frac{\sqrt{3}}{8}}\)
dobra,w końcu to jakoś zrobiłem