Udowodnij okresowość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomekkula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2013, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP

Udowodnij okresowość funkcji

Post autor: tomekkula »

Witam.
Mam problem z zadaniem udowodnij okresowość funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sin 3x}\)

Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 15 lis 2013, o 20:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis wyrażeń matematycznych - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnij okresowość funkcji

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ \sin\left( 3\left( x+\frac{2\pi}{3}\right) \right)=\sin\left( 3x+2\pi\right)=\sin 3x}\)
tomekkula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2013, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP

Udowodnij okresowość funkcji

Post autor: tomekkula »

I takie udowodnienie wystarczy? Bo zastanawia mnie czy można tak z góry przyjąć te \(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{3}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnij okresowość funkcji

Post autor: bakala12 »

Oczywiście. Żeby udowodnić, że funkcja jest okresowa wystarczy podać jakieś \(\displaystyle{ T>0}\) można je zgadnąć czy cokolwiek i udowodnić, że spełnia własność \(\displaystyle{ f\left( x+T\right)=f\left( x\right)}\) dla każdego \(\displaystyle{ x}\) z dziedziny.
ODPOWIEDZ