Witam ! Jak zrobić to równanie :
\(\displaystyle{ 2\sin x+ \sqrt{3} \tg x=0}\)
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 14 lis 2013, o 19:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równania trygonometryczne
Zastosuj tożsamość \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\). Wyłącz wspólny czynnik poza nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Równania trygonometryczne
No tak zrobiłem i wyszło mi : sinus a w nawiasie \(\displaystyle{ (2+ \frac{ \sqrt{3} }{\cos x})}\) No i dalej nie mam pojęcia
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2+\frac{\sqrt{3}}{\cos x}=0\iff\frac{\sqrt{3}}{\cos x}=-2\iff\cos x=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Oczywiście trzeba też pamiętać o przypadku \(\displaystyle{ \sin x=0}\).
Oczywiście trzeba też pamiętać o przypadku \(\displaystyle{ \sin x=0}\).