obliczenia z funkcji trygonometrycnych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Magda69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

obliczenia z funkcji trygonometrycnych

Post autor: Magda69 »

czy ktos moze wie jak to rozwiazac bo mam problem

majac dane cos alfa= -5/13 : alfa nalezy do (pi ; 3/2 pi)
oblicz sin alfa, tg alfa, ctg alfa
dominik_h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 9 kwie 2007, o 02:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 4 razy

obliczenia z funkcji trygonometrycnych

Post autor: dominik_h »

z jedynki trygonometrycznej obliczasz sinus alfa - wyjdą ci 2 wyniki: dodatni i ujemny i wtedy sprawdzasz w której ćwiartce ten kąt leże. Z założenia w zadaniu wynika że jest to kąt z 3 ćwiartki a więc sinus tego kąta bedzie ujemny.
Mając sinus i cosinus obliczamu tangens z dzielenia sinus przez cosinus alfy a cotangens z dzielenia cosinus przez sinus alfy.

jedynka trygonometrzyczna : \(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha = 1}\)


krótkie roziwązanie:
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha = 1 - \frac{25}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha = \frac{144}{169}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{12}{13} sin\alfa = -\frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = -\frac{12}{13}}\)

\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = -\frac{12}{13} * (-\frac{13}{5}) = \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{cos\alpha}{sin\alpha} = -\frac{5}{13} * (-\frac{13}{12}) = \frac{5}{12}}\)

powinno byc zrobione dobrze
Magda69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

obliczenia z funkcji trygonometrycnych

Post autor: Magda69 »

dziekuje Ci bardzo :]
ODPOWIEDZ